Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás városunkban öt éves múltra tekint vissza, 2009 őszén indítottuk el a szolgáltatást – a szükséges engedélyek beszerzése és technikai részletek megvalósítását követően – a gyakorlatban. Ekkor kerültek kihelyezésre az első adó-vevő készülékeink. Megkezdődött városszerte a szociálisan rászorulók feltérképezése és igény szerint szolgáltatásba való bekapcsolása. Ezzel párhuzamosan a kistérségben is megindult ez a folyamat. Kezdetben 40 készülék került kihelyezésre az engedélyünk alapján, majd egy év múlva elértük a 80 kiszerelt készülékszámot az időközben módosított engedély alapján. Az ellátás iránti igény azóta is folyamatosan fennáll a lakosság részéről, „gazdátlan” készülékünk nagyon ritkán van.

Elérhetőségei:

Bódis Tímea Tata, Deák F. u. 5.

Tel.: 06304665360;

E-mail: szocalap@tata.hu

A szolgáltatás igénybevétele szociálisan rászorulók számára ingyenes.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

A rászoruló egy gomb megnyomásával jelzi a távfelügyeleti állomásnak (diszpécserközpont) az esetleges veszélyhelyzetet. Ezt vagy a készülék billentyűzetén, vagy egy a nyakba akasztható segélyhívó gomb megnyomásával teheti meg, a diszpécserközpontba beérkezett jelről az ügyeletben lévő szakképzett gondozónő azonnali értesítést kap és haladéktalanul (maximum 30 percen belül) megjelenik az állátott otthonában és a felmerült krízishelyzetet a helyzet jellegének megfelelően megoldja. Ezek a következők lehetnek: egészségügyi, szociális, házi- vagy ügyeletes orvos vagy mentő hívása, beszélgetés, megnyugtatás, krízishelyzetek megoldása, higiénés szükséglet ellátása, ápolás, gyógyszerbeadás, gondozási tevékenység, egyéb intézkedés. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás folyamatos készenléti rendszerben működik. Az ellátás az év 365 napján elérhető, a nap 24 órájában.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője szóbeli vagy írásbeli kérelmére, indítványára történik. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban kihelyezhető készülékek száma 81 db.

Megszakítás